VIKTIGASTE DELEN I LIVET - FAMILJEN

MIN KÄRA LIVSKAMRAT MAUSI (ELLEN) SEDAN 1957

MAUSI BLEV EVAKUERAD ETT HELT ÅR TILL BAYERN 1942 NÄR HAMBURG BOMBADES SOM VÄRST. ATT VARA SKILJD FRÅN SIN MAMMA SÅ LÅNG TID VAR INTE LÄTT. BILDEN ÄR FRÅN HENNES FOSTERHEM I BAYREUTH I BAYERN.

MAUSI ÄR FÖDD OCH UPPVUXEN I TYSKLAND HAMBURG SOM ELLEN KLARA, MEN HENNAS MAMMA TYCKTE INTE OM KLARA SÅ HOM KALLADE ISTÄLLET HENNE FÖR MAUSI UNGEFÄR SOM NÄR VI KALLAR NÅGON FÖR LILLAN I SVERIGE. HON VAR BARN UNDER HITLERTIDEN MED ALLT VAD DET FÖRDE MED SIG AV INDOKTRINERING SOM FÖLJDE MED SKOLANS NAZIFISERING. HON OCH HENNES FAMILJ BLEV UTBOMBADE VID TRE OLIKA TILLFÄLLEN OCH DE FLYTTADE TILL SLUT TILL EN LITEN BY NORR OM HAMBURG SOM HETER HENSTEDT DÄR HON OCKSÅ GICK I SKOLA. DÅ TYSKLAND KOLLAPSADE VID KRIGSSLUTET OCH RYSSARNA INTOG OSTPREUSSEN KOM STORA FLYKTINGGRUPPER FRÅN DETTA OMRÅDE TILL BL A HENSTEDT. MAUSIS SKOLA BLEV FLYKTINGFÖRLÄGGNING SÅ DE HADE INGEN SKOLA ATT GÅ I PÅ NÄSTAN ETT HELT ÅR. MED ANDRA ORD ETT FÖRLORAT SKOLÅR.

HON GICK EN YRKESINRIKTAD UTBILDNING OCH ARBETADE VID ETT VÅRDHEM I HAMBURG. 1954 BESTÄMDE HON SIG FÖR ATT ARBETA SOM BARNFLICKA/HEMBITRÄDE (IDAG AUPAIR) I SVERIGE UNDER ETT ÅR. HON VAR EN TID I STOCKHOLM OCH KOM SÅ SMÅNINGOM TILL MALMÖ DÄR VI TRÄFFADES I BÖRJAN AV 1957. KÄRLEKEN VAR ETT FAKTUM. VI FÖRLOVADE OSS I JUNI 1957.

HÄR EN GLAD BILD TAGEN UNDER MIN VÄRNPLIKTSTID 1958. MAUSI JOBBADE SOM KALLSKÄNKA PÅ RESIDENS SCHWEIZERI I MALMÖ, EN ANRIK RESTAURANT I CENTRALA MALMÖ SOM LÅG VID KANALEN MITTEMOT CENTRALSTATIONEN. SOMMARTID ÖPPNADE ÄGAREN UPP UTESERVERING VID KANALEN OCH DÅ JOBBAD MAUSI EXTRA SOM SERVITRIS. DÅ JAG MUCKADE FRÅN VÄRNPLIKTEN I MAJ 1959 VAR VI ÖVERENS ATT JAG SKULLE SÖKA FN-TJÄNST I GAZA/SINAI. VI MENADE ATT OM KÄRLEKEN HÖLL I SIG UNDER DE 7 MÅNADER JAG VAR I UTLANDSTJÄNST, DÅ KUNDE VI BYGGA EN GEMENSAM FRAMTID TILLSAMMANS.

HÄR EN BILD TAGEN NÄRA TIDPUNKTEN FÖR AVRESAN NER TILL GAZA I OKTOBER 1959. PÅ DEN TIDEN FANNS INGEN SMS ELLER INTERNET SÅ DET VAR "SNIGELPOST" SOM GÄLLDE, OCH ETT BREV TOG LÅNG TID ATT BESVARA. VI HADE OCKSÅ BESTÄMT ATT VI SKULLE SPARA SÅ MYCKET PENGAR VI KUNDE, JAG MIN FN-LÖN, OCH MAUSI SKULLE SÄTTA IN PENGAR PÅ VÅRT GEMENSAMMA HSB-KONTO SOM VI ÖPPNAT FÖR ATT KUNNA KÖPA EN LÄGENHET I MALMÖ. VI SIKTADE PÅ ATT KUNNA GIFTA OSS DÅ JAG KOM HEM FRÅN FN-TJÄNSTEN 1960.

"SAGAN OM RINGEN"

I BÖRJAN AV 1960 ÅKTE JAG PÅ EN WELFARE-RESA TILL BEIRUT OCH DAMASKUS. DET VAR EN FANTASTISK UPPLEVELSE FÖR EN 20-ÅRING ATT FÅ UPPLEVA DENNA DEL AV VÄRLDEN. BEIRUT VID DENNA TIDEN BETECKNADES SOM MELLANÖSTERNS PÄRLA, NÅGOT SOM VERKLIGEN STÄMDE. I DAMASKUS KÖPTE JAG EN GULDRING TILL MAUSI SOM JAG TYCKTE OM OCH VILLE GLÄDJA HENNE MED. VÄL TILLBAKA PÅ SVENSKA CAMPEN VAR JAG NOGA MED ATT PACKA DEN FÖRSIKTIGT I ETT LÄMPLIGT KUVERT, OCH SÅ "SPOTTADE" JAG TRE GÅNGER INNAN JAG KLISTRADE IGEN OCH SÅ SÄNDE JAG IVÄG DET MED FÄLTPOST FAST FÖRVISSAD OM ATT MAUSI SKULLE BLI JÄTTEGLAD. DET GICK NU FLERA VECKOR UTAN NÅGOT BREV FRÅN MAUSI. VAD HADE HÄNT? HADE BREVET KOMMIT PÅ AVVÄGAR ELLER HADE DET BLIVIT STULET? SÅ TILL SLUT KOM DÄR ETT BREV SOM JAG LÄSTE MED BLANDADE KÄNSLOR. MAUSI SKREV ATT HON HADE FÅTT BREVET OCH KÄNDE DÅ ATT DET LÅG EN RING I KUVERTET. HON BLEV DÅ MYCKET LEDSEN OCH GRÄT FÖR HON TRODDE ATT JAG HADE SÄNT HEM FÖRLOVNINGSRINGEN OCH ATT JAG GJORT SLUT. DET GICK FLERA DAGAR INNAN HON VÅGADE ÖPPNA BREVET, OCH DÅ FÖRBYTTES SORGEN MOT GLÄDJE OCH HON BLEV MYCKET GLAD ÖVER RINGEN. DEN FINNS FORTFARANDE KVAR I HENNES SMYCKESSKRIN OCH ANVÄNDS VID HÖGTIDLIGA TILLFÄLLEN. AV DENNA BERÄTTELSE KAN MAN LÄRA: SÄND ALDRIG NÅGRA RINGAR I KUVERT TY DET KAN VÅLLA SORG OCH TÅRAR.

DESSA BILDER HADE JAG MED MIG UNDER HELA MIN MIN FN-TJÄNST I ETT SPECIELLT LÄDERFODRAL. DET HJÄLPTE ATT KUNNA HÄRDA UT LÄNGTAN EFTER MAUSI, OCH SE FRAM EMOT HEMKOMSTEN.

JAG KOM HEM I MAJ/JUNI 1960. INNAN JAG BÖRJADE JOBBA IGEN PÅ SYSTEMBOLAGET TOG VI ETT PAR VECKORS SEMESTER DÄR VI BL A ÅKTE TILL HAMBURG FÖR ATT TRÄFFA MAUSIS FAMILJ. VI BÖRJADE SAKTA TALA OM BRÖLLOP TILL HÖSTEN OCH DÅ HAMNADE VI I EN BYRÅKRATISK KARUSELL EFTERSOM MAUSI VAR TYSK MEDBORGARE. SJÄLV VAR JAG TVUNGEN ATT HA FYLLT 21 ÅR ( 6OKTOBER ) FÖR ATT SLIPPA SKRIVA TILL KUNGEN OM LOV!! "EHEFÄHIGKEITZEUGNISS" (ÄKTENSKAPSINTY) VAR EN VIKTIG HANDLING FRÅN TYSKLAND, SAMTIDIGT SOM MAUSI VAR TVUNGEN ATT KUNNA UPPVISA INTYG ATT HON INTE VAR SKYLDIG TYSKA STATEN SKATT. BRÖLLOPET BESTÄMDES TILL DE 4 NOVEMBER 1960 I SLOTTSTADENS KYRKA. DET VAR INFÖR ALLHELGONAHELGEN OCH JAG BLEV INTE LEDIG FRÅN SYSTEMBOLAGET UTAN FICK ARBETA HALVA DAGEN, SÅ DET BLEV ANINGEN JÄKTIGT!! MIN KONFIRMATIONSPRÄST GÖRAN EKETORP VIGDE OSS OCH SEDAN BJÖD MINA FOSTERFÖRÄLDRAR PÅ MIDDAG HEMMA HOS SIG MED SLÄKT OCH VÄNNER NÄRVARANDE. SVÄRMOR OCH SVÄRFAR KOM FRÅN HAMBURG FÖR ATT DELTA I FIRANDET.

DETTA ÄR EN SUMMERING ÖVER DE BOSTADSORTER VI HAR HUNNIT MED UNDER VÅRT ARBETSAKTIVA LIV. NU NJUTER VI PENSIONÄRENS DJUVA LIV I ÄNGELHOLM/BJÖRKHAGEN
ELLEN MED SINA DAGBARN VID HULTABRYGGAN
PÅ VÄG UT MOT NYA ÄVENTYR
UPPSTÄLLNING FÖR BILDTAGNING
SNÖ- OCH PULKAGÄNGET
PÅSKSAMLING HOS HANDLAREN I BJÖRKHAGEN
ELLEN JOBBADE SOM DAGBARNVÅRDARE I DRYGT 25 ÅR FÖRST I STOCKHOLM SEDAN I ÄNGELHOLM. DET ÄR ETT HUNDRATAL BARN SOM VARIT DAGBARN I VÅRT HEM TILL STOR GLÄDJE FÖR VÅR FAMILJ. IBLAND FICK ELLEN "HOPPA" IN SOM VIKARIE FÖR SKOGSMULLE. HÄR STÅR HON BEREDD ATT GE SIG UT I SKOGEN! "HEJ KOLLIKOCK"
HÄR FIRADE VI VÅRA 50 ÅR TILLSAMMANS. VI FICK LÅNA VINSLOTTET PÅ MARGRETETORP HELT FÖR EGEN RÄKNING, SÅ DET BLEV EN MINNESRIK JUBILEUMSFEST.
I SKAGEN PÅ GRENEN DÄR TVÅ HAV MÖTAS
VID PYRAMIDERNA I GINZA KAIRO FRÅN RESAN TILL EGYPTEN
I KARNAKTEMPLET I LUXOR VID VÅR EGYPTENRESA
KONUNGARNAS DAL FRÅN VÅR EGYPTENRESA
VID GODAHOPPSUDDEN FRÅN RESAN TILL SYDAFRIKA
MAUSIS /ELLENS STOLTHET - TRÄDGÅRDEN !
HÄR BOR VI - BJÖRKHAGEN I ÄNGELHOLMS KOMMUN SOM ÄR VÅRT PARADIS PÅ JORDEN:::::::::::::::::::::::::::: Mel: Sommarvind med bl a Inger & Claes-Göran Bringdal (Fyra Skilling / Sixten Albertus)
HÄR ÄR VÅR ÄLSKADE FAMILJ, MED VÅRA TRE DÖTTRAR MED RESPEKTIVE OCH SÅ VÅRA SEX ÄLSKADE BARNBARN. EN BRA UTDELNING MED TANKE PÅ ATT VI VAR TVÅ FRÅN BÖRJAN.
DETTA ÄR VÅR FÖRSTA GEMENSAMMA FILM TILLSAMMANS 1957 - 1959

Senaste kommentarer

13.05 | 06:21

Vila i frid! Jag träffade Rolf några få gånger under 72M en väldigt sympatisk man.
Jag tjg på 79C och L08 också.
Ta hand om varandra!

23.10 | 17:25

sune du och jag var där samtidigt Bat 27 G jag heter Nestor Andrén och körde Öv Sture Fornwall Jag bor i Sävedalen

01.06 | 01:38

Jag skulle skriva ett brev till en kollega i BA10 (Bosnien) och beskriva skillnaderna mellan Sinai och Bosnien, det blev ca 140 sid med text och bild om 70M.

31.01 | 09:00

Jag var på uppdrag dec 83 och det var ett fältsjukhus som var belägrat i södra Libanon. Var du där?? försökt förtränga vad vi såg o gjorde men söker nu mera inf