MINA CIVILA ARBETEN

MITT ENDA FOTO FRÅN MIN SKOLTIDBILD TAGET PÅ RIBERSBORGSSKOLAN I MALMÖ 1950 DÄR JAG GICK TILL KLASS 7 FÖR ATT SEDAN BÖRJA PÅ FORTSÄTTNINGSSKOLAN MONBIJOU I MALMÖ, SOM VAR YRKESINRIKTAD UNDER TVÅ ÅR. JAG HAR KOMPLETTERAT MED HERMODSSTUDIER I FLERA ÄMNEN. UNDER MIN TID I STOCKHOLM LÄSTE JAG FÖRETAGSEKONOMI PÅ HANDELSSKOLAN DÄR.

FRÅN MINA 35 ÅR PÅ SYSTEMBOLAGET 1953 - 1988

HÄR EN BILD FRÅN BUTIKEN VID BALTZARSGATAN 1954. FÖRBEREDELSER ÄR REDAN GJORDA FÖR ATT SLOPA MOTBOKEN 1 OKT. 1955

JAG HADE VALT ATT LÄSA ELEKTROTEKNIK VID YRKESSKOLAN MONBIJOU I MALMÖ VILKET INNEBAR ATT MAN GICK EN DAG I SKOLAN FÖR ATT LÄSA ANPASSADE ÄMNEN I EL-LÄRA FÖR ATT RESTEN AV VECKAN JOBBA/VARA LÄRLING VID ETT EL-FÖRETAG. I VÄNTAN PÅ ATT FÅ BÖRJA I YRKESSKOLAN HÖSTEN 1953 BÖRJADE JAG SOMMARJOBBA VID SYSTEMBOLAGET PÅ EN AV MALMÖBUTIKERNA SOM "GLASKALLE". JAG VAR BARA 13 ÅR MEN STOR OCH KRAFTIG SÅ JAG PLATSADE IN PÅ LAGRET OCH TRIVDES BRA FRÅN FÖRSTA STUND. NÄR HÖSTEN KOM BLEV JAG PLACERAD VID ETT EL/LAMPFÖRETAG VID STORTORGET I MALMÖ MEN DET VAR INTE VAD JAG HADE FÖRVÄNTAT MIG. ATT STAPLA GLÖDLAMPOR I EN KÄLLARE VAR INGET FÖR MIG, SÅ DÄRFÖR BLEV JAG GLAD NÄR MAN RINGDE FRÅN BOLAGET OCH FRÅGADE OM JAG INTE VILLE KOMMA TILLBAKA OCH JOBBA HOS DEM. OCH SÅ BLEV DET. VEM KUNDE ANA ATT JAG SKULLE STANNA I 35 ÅR.

"LÄNSBOLAGEN OCH MOTBOKEN ÄR DÖDA, LÄNGE LEVE RIKSBOLAGET NYA SYSTEMAKTIEBOLAGET" OKTOBER 1955 FÖRSVANN MOTBOKEN OCH EN NY ERA INOM ALKOHOLPOLITIKEN BÖRJADE. HÄR "DRICKS GRAVÖL" OCH AVFIRAR MALMÖ SYSTEM AB MED FLOTT MEDALJMIDDAG PÅ KUNGSPARKEN I MALMÖ. JAG VAR 16 ÅR
1962 SÖKTE JAG TILL BOLAGETS BEFORDRINGS/CHEFSKURS SOM VAR ETT INTERNAT UNDER EN MÅNAD PÅ BOSÖN I STOCKHOLM OCH BLEV ANTAGEN EFTER AVLAGDA GODKÄNDA PROV. JAG GICK UT SOM KURSTVÅA OCH UNDER KURSTIDEN BLEV JAG ANMODAD AV KURSLEDNINGEN ATT SÖKA EN BITRÄDANDE BUTIKSCHEFSTJÄNST I VÄSTERÅS.

FRÅN MALMÖ FLYTTADE VI 1963 TILL VÄSTERÅS DÄR JAG ARBETADE I TRE ÅR. SOM NYBLIVEN BUTIKSCHEF FLYTTADE VI 1966 TILL FINSPÅNG DÄR JAG ENDAST VAR I TVÅ ÅR FÖR ATT DÄREFTER FLYTTA TILL STOCKHOLM. HÄR EN BILD FRÅN RENSTIERNAS GATA DÄR JAG VAR NYBLIVEN BUTIKSCHEF. JAG VANN EN TÄVLING DÄR DET GÄLLDE ATT HITTA PÅ DEN BÄSTA SLOGAN FÖR VÅRA FÖRSÄLJNINGSREGLER. VI HADE VID DENNA TIDEN "RÖDA LAMPOR"  SOM TÄNDES DÅ KUNDEN KOM TILL KASSAN OCH DÅ VAR MAN TVUNGEN ATT VISA LEGITIMATION. MITT TÄVLINGSBIDRAG GICK UT PÅ ATT EN KUND KOM FRAM TILL FÖRSÄLJAREN OCH DÅ LYSTE LAMPAN OCH HON BEGÄRDE LEG. DÅ SA KUNDEN "DU MÅSTE KÄNNA IGEN MIG". FÖRSÄLJAREN SVARADE "JAMEN PAPPA, DU VET ATT VI FÅR INTE GÖRA UNDANTAG". PRISET BLEV EN TÅRTA SOM JAG KUNDE BJUDA MIN PERSONAL PÅ. EFTER ETT PAR ÅR FLYTTADE JAG TILL EN NYÖPPNAD BUTIK I SKÄRHOLMENS CENTRUM DÄR JAG VAR FRAM TILL 1973 DÅ JAG BLEV UTBILDARE/LÄRARE VID UTBILDNINGS-AVDELNINGEN PÅ HK VID KUNGSTRÄDGÅRDEN. 1974 FLYTTADE VI TILL ÄNGELHOLM DÄR JAG VAR BUTIKSCHEF FRAM TILL 1988

JAG SOM EN AV LÄRARNA VID CHEFSKURS 1973
DETTA VAR EN AV DE 4 VECKORS INTERNATKURSER JAG VAR LÄRARE VID I STOCKHOLM UNDER MIN TID VID UTBILDNINGSAVDELNINGEN
BOLAGETS DUKTIGE VINEXPERT SOM HÄR LÄR UT OM VINET
JANÅKE JOHANSSON ÄGER IDAG JANAKE WINE GROUP www.janake.se EFTER MÅNGA ÅR VID BOLAGET
VI LÄRARE MED REKTOR LENNART RAGNARSSON
LENNART VAR CHEF FÖR UTBILDNINGSAVDELNINGEN OCH BLEV SEDERMERA DRIFTSDIREKTÖR. HÄR HAR VI FÅTT PRESENTER AV KURSELEVERNA
VIKARIEKURS PÅ BOLAGETS HK 1974
DETTA VAR DELTAGARE FRÅN HELA LANDET DÄR BUTIKSCHEFEN BEHÖVDE EN VIKARIE NÄR HAN/HON BEHÖVDE VARA LEDIG
JANÅKE OCH JAG HÖLL EN DEL KURSER TILLSAMMANS
UNDER DET DRYGA ETT ÅR JAG VAR BASERAD PÅ UTB.AVD. HÖLL VI KURSER RUNT OM I LANDET, FRÅN NORR TILL SÖDER.
MEDALJFEST 1984 DÅ JAG ERHÖLL MIN GULDKLOCKA EFTER 31 ÅRS TJÄNST. FESTEN HÖLLS PÅ STADSHUSET OCH VAR STORSLAGEN MED GOD MAT OCH TREVLIG UNDERHÅLLNING. JAG STÅR LÄNGST UPP TILL VÄNSTER.
TRE GENERATIONER BUTIKSCHEFER I ÄNGELHOLM. GÖSTA NELVIN 1940 -1974. ROLF CEDERHOLM 1974 - 1988. KERSTINJOHANSSON 1988 - 1994.
"HÄR ÄR MITT ARBETSLIV" FRÅN 1953 TILL 2005 SOM DÅ AVSLUTADES EFTER 52 ÅR. EN VARIERANDE "PALETT" AV OLIKA ARBETEN.

PLATSCHEF VID KLITTERBYN I ÄNGELHOLM 1988-1995

KLITTERBYN I STOCKHOLM! HÄR ÄR VI I GALLERIAN PÅ HAMNGATAN I CITY FÖR ATT MARKNADSFÖRA TURISTSKÅNE

EFTER 35 ÅR VID SYSTEMBOLAGET SÖKTE JAG 1987 EN TJÄNST SOM PLATSCHEF VID KLITTERBYN, EN STUGBY I ÄNGELHOLMS HAVSBAD SOM ÄGDES AV DOMÄNVERKET. DEN OMFATTADE 106 STUGOR OCH 8 LÄGENHETER. DÄR VAR RESTAURANG OCH EN BUTIK. I BÖRJAN AV 1990- TALET SÅLDES DELAR AV DOMÄNVERKET UT AV DEN BORGERLIGA REGERINGEN SAMTIDIGT SOM EN FUSION ÄGDE RUM MELLAN ASSI OCH DOMÄN. DOMÄNS GENERALDIREKTÖR AVSKAFFADES OCH DEN NYA KONSERNCHFEN VID ASSI-DOMÄN BESTÄMDE ATT SÄLJA AV DELAR AV DOMÄNVERKET INKLUSIVE DET HELÄGDA DOTTERBOLAGET, DOMÄNTURIST. ALLA TURISTANLÄGGNINGAR BLEV PRIVATÄGDA SÅ JAG MED 10 MEDANSTÄLLDA BLEV FRISTÄLLDA MED KORT VARSEL. JAG LÄMNADE AV KLITTERBYN TILL NYA ÄGARE 1995 MED SORG I HJÄRTAT.

DETTA BLEV EN FINAL FÖR DOMÄNTURIST
INNAN VI LÄMNADE ÖVER STUGBYN TILL NYA ÄGAREN. VI HADE BJUDIT IN FÖRSKOLEBARN TILL INVIGNINGEN
HÄR MIN FRU ELLEN MED SINA DAGBARN
I VÄNTAN PÅ INVIGNINGEN
SAMLING AV FLERA DAGBARN
FLER DAGBARN SAMLAS
HÄR ÄR ELLENS KOLLEGA ANNMARGRET MED SIN BARNKULL
INVIGNINGSTAL PÅGÅR
BARNEN FICK KLIPPA AV LAKRITSSNÖRE FÖR ATT HJÄLPA KOMMUNALRÅDET ELSE EKBLOM MED INVIGNINGEN

JOBB SOM KYRKOKAMRER - JO JAG TACKAR JAG!

Barkåkra gamla vackra kyrka

1996 KOM JAG ÅTER TILL SVERIGE I JUNI EFTER SEX MÅNADER PÉCS I UNGERN SOM EKONOMI-OFFICER. JAG PASSADE PÅ ATT JOBBA MED VÅRT HUS UNDER SOMMAREN SOM BEHÖVDE UNDERHÅLL SOM BLIVIT EFTERSATT, VILKET KÄNDES SKÖNT. I SLUTET OKTOBER RINGDE EN BEKYMRAD GOD VÄN SOM SATT SOM REVISOR I BARKÅKRA FÖRSAMLING. "HAR DU NÅGOT JOBB JUST NU" FRÅGADE HAN. "NEJ SVARADE JAG DET FINNS INGET INPLANERAT". "BRA SA HAN, FÖR HÄR ÄR DET KRIS PÅ EKONOMISIDAN". HAN BERÄTTADE DÅ ATT KYRKOKAMRERN SOM SKULLE FYLLA 70 ÅR EN SÖNDAG, DOG PLÖTSLIGT PÅ LÖRDAGEN, OCH NU FANNS DET INGEN SOM KUNDE FÄRDIGSTÄLLA BOKSLUTET FÖR ÅRET, OCH LÄGGA EN NY BUDGET FÖR KOMMANDE ÅR. PERSONALEN BEHÖVDE SINA LÖNER OCH DET FICK INTE DRÖJA LÄNGRE. JAG FÖRSTOD ATT DET VAR KRIS SÅ JAG GAV ETT JA ATT HJÄLPA TILL. SNABBT FICK JAG TRÄFFA KYRKORÅDET SOM SKULLE GODKÄNNA MIN TILLFÄLLIGA ANSTÄLLNING, OCH DE GAV SITT KLARTECKEN. JAG VISSTE INGENTING OM KYRKANS FÖGDERI SÅ DET HELA VAR ETT VÅGSPEL! JAG FICK SITTA HEMMA I VÅR SOMMARSTUGA (VAR DÅ NÄRMASTE GRANNE MED VILLAN VI BOR I) EFTERSOM LOKALERNA VAR ÄNNU INTE UTBYGGDA VID PRÄSTGÅRDEN. DET KOM LASS PÅ LASS MED DATOR, PÄRMAR OCH ÅTER PÅRMAR. SOM TUR VAR FANNS DET ETT EKONOMISYSTEM SOM VAR IDENTISKT MED DET JAG HADE JOBBAT MED I UNGERN. LÖNESYSTEMET TOG LITE TID ATT LÄRA SIG. DET FANNS FYRA OLIKA KOLLEKTIVAVTALSOMRÅDEN ATT LÄSA IN SÅ DET VAR LITE KNEPIGT ATT REDA UT, OCH JAG HADE INGEN ATT FRÅGA FÖR HAN HADE JU HASTIGT DÖTT. MEN PERSONALEN FICK SINA LÖNER. BOKSLUTET BLEV BRA OCH GODKÄNT. BUDGET BLEV FASTLAGD SÅ DET HELA REDDE UT SIG. DEN SOM VAR VAR PLANERAD  ATT EFTERTRÄDA DEN PERSON SOM DOG JOBBADE PÅ EKONOMISIDAN PÅ HÖGKVARTERET I STOCKHOLM (TIDIGARE KASSACHEF PÅ F10) SATTE PUNKT I STOCKHOLM KOM NER OCH TOG ÖVER KAMRERSYSSLAN DEN 1 MARS 1997. SJÄLV ÅKTE JAG OCH HUSTRUN UNDER TVÅ MÅNADER PÅ VÅR DRÖMRESA TILL AUSTRALIEN, NYA ZEELAND OCH FIDJI. EN FANTASTISK RESA SOM FINNS MED I MINNESBANKEN!

NYTT JOBB MED ALKOHOL MEN PÅ ETT ANNAT SÄTT!

EFTER MIN TID I SARAJEVO 1998 FICK JAG KONTAKT MED STEFAN CEZAR VID GÄSTGIFVAREGÅRDEN MARGRETETORP DÄR HAN HADE ETABLERAT SIG I DET GAMLA GÄSTGIFVERIET (DEN SLOTTSLIKNANDE BYGGNADEN) MED VINIMPORT EFTER AVREGLERINGEN AV DEN DEL AV ALKOHOL-MONOPOLET VIN & SPRIT SOM SKEDDE 1996. JAG SKULLE ANSVARA FÖR IMPORT AV VINPRODUKTER OCH FÖRSÄLJNING TILL KROGAR MED HJÄLP AV NÅGRA SÄLJARE. VIDARE HADE JAG ANSVAR ATT  PLANLÄGGA OCH GENOMFÖRA VINMÄSSOR PÅ ETT ANTAL PLATSER I SÖDRA SVERIGE. DET VAR EN MYCKET INTRESSANT UPPGIFT ATT JOBBA MED MEN JAG NÄMNDE FÖR CEZAR I ETT TIDIGT SKEDE ATT HAN SKULLE SE SIG OM EFTER EN YNGRE FÖRMÅGA SOM KUNDE VÄXA IN I OCH UTVECKLA DENNA DEL AV FÖRETAGET. SÅ BLEV DET OCKSÅ. EFTER ETT ÅR SÅ SLUTADE JAG I JUNI 1999. SENARE PÅ HÖSTEN KONTAKTADE UD/SIDA MIG OCH ERBJÖD MIG JOBB I HEBRON PÅ VÄSTBANKEN, MEN MER OM DETTA KAN NI LÄSA PÅ MIN HEMSIDA OM TIPH. DETTA KOM ATT BLI MITT SISTA CIVILA JOBB PÅ HEMMAPLAN. TIDEN MED JOBB FRAM TILL PENSIONEN 2004, OCH ETT PÅ "ÖVERTID" 2005, BLEV MED INTERNATIONELLT INSLAG.

EH 27.07.2016 22:11

Du kan väl för fan inte vara både värnpliktig OCH resoff samtidigt! Avhåll dig f-ö från vidare skriverier med tanke på din minst sagt undermåliga svenska.

Agneta Barkman 27.07.2016 23:33

Vem är du som skriver detta om min far, som förövrigt gick bort 2013!
Vad vill du ha sagt?
Kände du min far?
Mvh
Agneta Barkman,stolt dotter till Rolf Cederholm

Björn Larsson 17.10.2014 20:49

Hej Rolf, jag minns dig med glädje från utbavd på HK. Jag gick befordringskursen på Tollare, 1971 tror jag det var. Jobbade på butik 0109 från 1965 till 1977.

Hasse Kjellström 07.10.2014 13:55

Hej
Fina bilder från Bolaget, jag gick kursen 73.
Hälsningar
Hasse Kjellström
C44,SA01

| Svar

Senaste kommentarer

13.05 | 06:21

Vila i frid! Jag träffade Rolf några få gånger under 72M en väldigt sympatisk man.
Jag tjg på 79C och L08 också.
Ta hand om varandra!

23.10 | 17:25

sune du och jag var där samtidigt Bat 27 G jag heter Nestor Andrén och körde Öv Sture Fornwall Jag bor i Sävedalen

01.06 | 01:38

Jag skulle skriva ett brev till en kollega i BA10 (Bosnien) och beskriva skillnaderna mellan Sinai och Bosnien, det blev ca 140 sid med text och bild om 70M.

31.01 | 09:00

Jag var på uppdrag dec 83 och det var ett fältsjukhus som var belägrat i södra Libanon. Var du där?? försökt förtränga vad vi såg o gjorde men söker nu mera inf