PE01 PÉSC I UNGERN 1996

IFOR = IMPLEMENTATION FORCE

1996 var det hög prioritet att genomföra/Implementera den fred som överenskommits tidigare i Daytonavtalet. Ett tufft arbete som krävde stora insatser. På grund av en osäker infrastruktur i nordostra Bosnien kring staden Doboj med framförallt minlagda vägar och områden beslutades att lägga underhållsbasen som skulle ge logistik och underhållsstöd till den Nordisk Polska Brigaden (3700 PERSONER) i den ungerska staden Pécs belägen i söder nära den ungersk bosniska gränsen.

Pécs är en stad i södra Ungern belägen nära den kroatiska gränsen. Staden ligger vid foten av Mecsekbergen och har 156 576 invånare (2005). Pécs är även regionhuvudstad i området Dél-Dunántúl.

Staden är känd för att vara en av de mest romantiska städerna i landet. Här finns också lämningar från keltisk och romersk tid som är en del av UNESCO:s världsarv. Från den tid som staden ockuperades av turkarna finns ett par moskéer kvar. Den största finns på torget i Pécs och är numer katolsk kyrka. Den berömde opkonstnären Victor Vasarely är född i Pécs, och han har donerat ett flertal av sina målningar till Vasarelymuseet.

Staden var Europeisk kulturhuvudstad 2010.

1996 tjänstgjorde jag i NATO/IFOR efter krigsslutet vid Nordic Support Group i Pecs Ungern som svensk stabs/finans officer som stöd till  den nordisk-polska brigaden i Doboj/Bosnien. Nu var det hög prioritet att genomföra/Implementera den fred som överenskommits tidigare i Daytonavtalet. Ett tufft arbete som krävde stora insatser. Jag var svensk Finance-Officer i den multinationella PROcurement - FInance - LEGal (PROFILEG) - gruppen. Det unika var att vi lyckades lösa den ekonomiskt praktiska problemet med kostnadsfördelning per nation, något som NATO i åratal gått bet på. Den Nordiskpolska brigaden i Doboj/Bosnien bestod av 3.700 pers. med olika antal soldater från varje land. Vi lyckades "skräddarsy" ett databuret ekonomiprogram så att det fungerade efter våra krav. Det lyckades till 100% och vi fick många studiebesök från NATO HQ som ville höra hur vi hade lyckats. Varje månad hade vi redovisning till respektive länders ekonomiansvariga samtidigt som vi presenterade periodens faktura som sedan hade en ledtid att bli betald. På så vis använde vi samma pengar om och om igen att handla in förnödenheter till Brigaden i Bosnien.

HÄR ÄR DET MEDALJPARAD OCH UTDELNING AV NATOMEDALJEN

HÄR STÅR VI MED VÅR TRABANT (THE WHITE PEARL). VI 8 MEDLEMMAR I PROFILEG LA VARS 100 DM I EN POTT OCH KÖPTE DENNA BIL PÅ EN STOR LOPPMARKNAD SOM FANNS UTANFÖR PÈCS. DÄR FANNS ATT KÖPA ALLTIFRÅN SYNÅLAR TILL BILAR OCH MOTORCYKLAR. BILEN HADE VI SEDAN TILLGÅNG TILL ENLIGT EN TECKNINGSLISTA DÅ VI HADE LEDIGHET OCH ALLA NYTTJADE DEN FLITIGT. ANDELEN GICK SEDAN ÖVER TILL NÄSTA TEAM ÄNDA TILLS MAN AVSLUTADE MISSIONEN I PÉCS DÅ BILEN SKÄNKTES BORT.

Senaste kommentarer

13.05 | 06:21

Vila i frid! Jag träffade Rolf några få gånger under 72M en väldigt sympatisk man.
Jag tjg på 79C och L08 också.
Ta hand om varandra!

23.10 | 17:25

sune du och jag var där samtidigt Bat 27 G jag heter Nestor Andrén och körde Öv Sture Fornwall Jag bor i Sävedalen

01.06 | 01:38

Jag skulle skriva ett brev till en kollega i BA10 (Bosnien) och beskriva skillnaderna mellan Sinai och Bosnien, det blev ca 140 sid med text och bild om 70M.

31.01 | 09:00

Jag var på uppdrag dec 83 och det var ett fältsjukhus som var belägrat i södra Libanon. Var du där?? försökt förtränga vad vi såg o gjorde men söker nu mera inf