HUR ÄR SITUATIONEN I HEBRON IDAG

ÄNTLIGEN! En reaktion i FN mot Israels agressiva Bosättarpolitik på Västbankens ockuperade område

HÄR NÅGRA LEVANDE BESKRIVNINGAR AV DEN PERMANENTADE SITUATION SOM RÅDER ÄVEN 2012 I HEBRON I SAMBAND MED SOCIALDEMOKRATISKE PARTILEDAREN STEFAN LÖFVÉNS BESÖK I NOVEMBER 2012. I FEBRUAR 2012 BESÖKTE FP- PARTILEDAREN JAN BJÖRKLUND TIPH OCH HEBRON OCH BLEV ÄVEN HAN ATTACKERAD. NÅGRA I RADEN AV ALLA DE SVENSKA POLITIKER SOM AVLAGT BESÖK VID TIPH I HEBRON GENOM ÅREN OCH SOM TYCKER SITUATIONEN ÄR FÖR DJ-G, MEN SEDAN EFTER EN TID HÖRS OCH GÖRS INGENTING FRÅN POLITISKT HÅLL. DETTA ÄR EN FLATHET SOM ÄR FRUSTRERANDE FÖR DE OBSERVATÖRER SOM SER DAGLIGA PROVOKATIONER MOT PALESTINIER, SKRIVER RAPPORTER SOM SÄNDS HEM TILL UD I SVERIGE. MEN INGENTING HÄNDER!

 SvD 
4 november 2012 kl 07:24 , uppdaterad: 4 november 2012 kl 12:29 Hebron/Jerusalem

S avfärdar utrikespolitik med MP och V

Rakt besked Ett nytt rödgrönt samarbete om utrikesfrågorna är uteslutet för Socialdemokraterna. ”Jag skulle aldrig medverka till något liknande”, säger S-ledaren Stefan Löfven. SvD följde med på den första partiledarresan till Mellanöstern – en konfliktzon som splittrar regeringen.

Stefan Löfven passerar en israelisk postering i Hebron. ”Det är inte människovärdigt”, sa han om näten som skyddar palestina baserar från föremål som kastas ner av israeliska bosättare.
Foto: AP

Personal från den internationella observatörsstyrkan TIPH guidar runt i affärskvarteren i Hebron på Västbanken.
Stefan Löfven ser sig förskräckt om och stannar till och tittar upp mot ett av skyddsnäten som hänger över den trånga gränden. De är fyllda med stenar, flaskor, använda blöjor och andra sopor som kastats ner av de israeliska bosättarna mot palestinierna som jobbar i basarerna. Bedrövligt, mumlar han och skakar på huvudet.

– Det griper verkligen tag i en, det är inte människovärdigt. Det är sorgligt och man blir nedstämd. Konflikten är ju så komplicerad, men det är först när man ser det här som man verkligen förstår.

Det griper verkligen tag i en, det är inte människovärdigt. Det är sorgligt och man blir nedstämd. Konflikten är ju så komplicerad, men det är först när man ser det här som man verkligen förstår.

Personal från den internationella observatörsstyrkan TIPH guidar runt i affärskvarteren i Hebron på Västbanken.

Stefan Löfven ser sig förskräckt om och stannar till och tittar upp mot ett av skyddsnäten som hänger över den trånga gränden. De är fyllda med stenar, flaskor, använda blöjor och andra sopor som kastats ner av de israeliska bosättarna mot palestinierna som jobbar i basarerna. Bedrövligt, mumlar han och skakar på huvudet.

– Det griper verkligen tag i en, det är inte människovärdigt. Det är sorgligt och man blir nedstämd. Konflikten är ju så komplicerad, men det är först när man ser det här som man verkligen förstår.

Hebron är av världens äldsta städer. Här bor mest palestinier, men också knappt 1 000 israeliska bosättare. Hebron eller Abrahams stad är en viktig plats för judar, muslimer och kristna och här har några av konfliktens allra värsta våldsdåd inträffat.

Stefan Löfven hälsar på några barn och han frågar sedan TIPH-chefen Oddvar Midtkandal om det finns några tecken på en normalisering. Knappast, blir svaret. Här hamnar motsättningarna inom den palestinska gruppen och med bosättarna i blixtbelysning.

Resmålet är medvetet valt, det är i en av världens mest svårlösta konflikter som Socialdemokraterna identifierat en blotta i alliansregeringen.

Överenskommelsen var inte lyckad.

Stefan Löfven om det utrikespolitiska samarbetet med MP och V under Mona Sahlins tid.

På drygt nio månader har statsministerkandidaten Stefan Löfven inte gjort mycket väsen av sig i utrikespolitiska sammanhang, trots att han har hunnit avverka resor till tretton länder – allt från Sydafrika till Afghanistan. Det har uppfattats som att han står med ett blankt papper på ett politikområde där Socialdemokraterna historiskt varit starka. Inom ungdomsförbundet SSU suckas det över att han verkar fortsätta i samma nedtonade anda som under Mona Sahlins sista år som S-ledare och framför allt Håkan Juholts korta tid som ordförande.

Socialdemokraterna fördömer den israeliska ockupationen och vill att Sverige ska erkänna Palestina, få en tvåstatslösning som sedan kan leda till reella fredsförhandlingar. Den borgerliga regeringen menar att det först måste finnas ett fredsavtal innan man kan erkänna staten Palestina.

Redan i vår tvingas regeringen bekänna färg när Sverige ska rösta i generalförsamlingen om att ge Palestina en observatörsplats i FN, av samma typ som Vatikanstaten har. Det är extra intressant eftersom Sverige för ett år sedan tillsammans med några få andra länder överraskande gick emot att Palestina blev medlem i Unesco, FN:s organ för kultur, utbildning och forskning. FP-ledaren Jan Björklund drev på det svenska beslutet.

– Ett riktigt magplask och utrikesministern verkar ju kidnappad i Mellanösternpolitiken. Sveriges anseende skadas och regeringen är splittrad. Men hittills har man ju låtit Folkpartiet hålla i taktpinnen samtidigt som exempelvis flera i Centern vill erkänna Palestina.

I vår måste allianspartierna även besvara en S-motion i riksdagen om att varor från de olagliga bosättningarna på palestinsk mark ska ursprungsmärkas så att konsumenterna kan bojkotta produkter som kommer från ockuperade områden. Det är två frågor med stark koppling till den klassiska Israel-Palestina-frågan som borde riva upp djupa sår i regeringen, hoppas S-strategerna.

Inför valet 2010 fanns ett rödgrönt valmanifest där en uppmärksammad punkt gick ut på att USA ska avveckla sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser. I dag är det helt uteslutet att S skulle kunna ha ett liknande valsamarbete igen om utrikesfrågorna med V och MP.

–Överenskommelsen som fanns var inte lyckad. Jag skulle aldrig medverka till något liknande, säger Stefan Löfven.

–Samarbetet gäller ju inte längre och nu utvecklar vi den socialdemokratiska politiken. Regeringsfrågan och uppgörelser som är kopplade till det återkommer vi till.

Bara några mil bort, men efter flera timmars resa, står Stefan Löfven framför det sandfärgade Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem. Efter officiell kransnedläggning och orden ”We will never forget” i gästboken är han märkbart tagen.

–Det visar på hur grym människan kan vara, men också vilken styrka som finns hos många. En lärdom är att vi måste vara mer öppna för människor som behöver skydd och inte gömma oss bakom formella skäl. Det hade judarna behövt, men idag gäller det flyktingar från exempelvis Syrien som måste kunna räkna med hjälp av EU

Vad gäller saken?

Fram till 1967 fanns starka band mellan arbetarrörelsen och Israel, något som förändrades i samband med sexdagarskriget när Israel anfölls av grannstaterna och ockuperade Västbanken, Golanhöjderna och Gaza.

Under 1970- och 80-talen spelade Socialdemokraternas utrikesminister Sten Andersson och statsminister Olof Palme en viktig roll när det gällde att uppmärksamma palestiniernas situation och att kritisera Israels bosättningspolitik. Nära band utvecklades med PLO-ledaren Yassir Arafat.

Göran Persson drev en mer Israelvänlig linje. Med Mona Sahlin skedde en återgång till den breda mittfåran som därefter stått sig inom S

 

SvD    15 februari 2012

Jan Björklund attackerades

Jan Björklund (FP) attackerades på onsdagen under ett besök i Hebron. Livvakterna fick gå emellan och den pågående rundturen avbröts, men utbildningsministern klarade sig oskadd.
– Det var obehagligt, det var en mycket aggressiv person som gick till attack. Det hände i en gatumiljö och det fanns mycket människor där. Men plötsligt var den här personen väldigt nära och väldigt aggressiv, säger han till TT sent på onsdagskvällen.

Det var under ett resa i Israel och Palestina som utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund (FP) plötsligt tvingades avbryta besöket på en bosättning i Hebron på Västbanken.

Det sedan en bosättare försökt attackera honom.

– En mycket aggressiv bosättare försökte angripa Jan Björklund. Hans livvakter från Säpo fick gå emellan och då uppstod handgemäng, säger pressekreterare Eva-Marie Byberg till SvD.

Jan Björklund – liksom övriga närvarande – klarade sig oskadda, men den israeliska militären beslutade att avbryta besöket.

– Vi gjorde som de sade – skyndsamt. Vi fördes till de bilar vi kommit i och lämnade området, säger Byberg.

Hon kan inte beskriva det inträffade i detalj och vill heller inte uppge om liknande situationer inträffat tidigare då hon själv varit närvarande. Men hon konstaterar att situationen är väldigt ovanlig.

– Det är inte ofta säkerhetsvakterna behöver ingripa på det här viset. Det är klart att det är obehagligt, säger hon.

Varför bosättaren försökte angripa Jan Björklund är oklart. Eva-Marie Byberg känner inte till något motiv.

– Jag har inte hört något om det, säger hon.

Maria Kabatanya är på plats i Hebron som observatör för Sveriges kristna råd. Hon blev vittne till händelsen och säger till Aftonbladet:

– Hon träffade Säpovakten istället för Jan Björklund och hon slog tre slag innan hon föll till marken. Militären jag pratade med säger att hon var arg för att det fanns en palestinier i sällskapet och de gick på en gata där det är förbjudet.

Jan Björklund är i Israel och Palestina i egenskap av både utbildningsminister och vice statsminister. Dels har han i Tel Aviv studerat hur Israel planerar sin forskning, dels träffar han ledare för att diskutera fredsprocessen.

– I måndags träffade han Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, i morgon ska han träffa palestiniernas president Mahmoud Abbas, säger Eva-Marie Byberg.

På tisdagen befann han sig i Hebron för att göra ett besök hos TIPH – Temporary International Presence in Hebron. Organisationen har skickat observatörer till området, däribland några svenska, vilka Björklund nu skulle ha hälsat på.

– De skulle ta oss med på en rundtur för att ge oss en känsla av hur det ser ut på marken. Det är ett väldigt oroligt område.

-       ETT LJUS I MÖRKRET -

Israeliska och palestinska f.d. soldater gästar Jönköping

2013-03-06 07:09

Combatants for Peace är en israelisk/palestinsk organisation där medlemmarna har varit soldater i israeliska armén eller deltagit i strider för en självständig palestinsk stat, men som nu arbetar mot våld och för en fredlig lösning av konflikten. På fredag-lördag 8-9 mars besöker de och flera andra föreläsare Södra Vätterbygdens folkhögskola på konferensen "Fred – är det möjligt?"

Under flera år har Studieförbundet Bilda och Södra Vätterbygdens folkhögskola haft en konferens med tema kring Israel/de palestinska områdena. I år fokuseras på arbetet kring "Fred – är det möjligt?". Ibland ges religionen skulden för konflikten, men denna gång får vi möta företrädare för judendom, kristendom och islam som utgår från sina heliga skrifter och vad de säger om möjligheter till fred.

Benjamin Gerber, församlingspedagog vid judiska församlingen i Göteborg, Åke Bonnier, biskop i Skara stift, och Abd al Haqq Kielan, imam vid islamiska församlingen i Eskilstuna är de som tolkar sina skrifter och samtalar om dem.

Combatants for Peace
På lördagen deltar Avi Yehoudai och Nour Shehada som har varit stridande på var sin sida i konflikten. Idag är de aktiva i organisationen Combatants for Peace. De har "lagt ner vapnen för att slåss för fred". Bara detta att mötas tvärs över gränserna och samtala om hur man kan nå en fredlig lösning är ett stort steg på vägen.

Pernilla Ahlsén, journalist och författare, är också en av föreläsarna. Hon har bott i Israel under några år och skrivit boken "En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva". Boken skildrar hennes möten med kvinnor, både israeliska och palestinska, och ger en mångfacetterad bild av hur konflikten påverkar människor, och framför allt kvinnorna, i vardagslivet.

Kenneth Kimming från Växjö, som nyligen är hemkommen efter tre månader som följeslagare i Israel och Palestina genom Kyrkornas världsråd, berättar om sina upplevelser. Han ger också glimtar från sin tid i Tulkarem, en stad på Västbanken, där Israels "säkerhetsmur" har stor påverkan på människornas vardagsliv.

Senaste kommentarer

13.05 | 06:21

Vila i frid! Jag träffade Rolf några få gånger under 72M en väldigt sympatisk man.
Jag tjg på 79C och L08 också.
Ta hand om varandra!

23.10 | 17:25

sune du och jag var där samtidigt Bat 27 G jag heter Nestor Andrén och körde Öv Sture Fornwall Jag bor i Sävedalen

01.06 | 01:38

Jag skulle skriva ett brev till en kollega i BA10 (Bosnien) och beskriva skillnaderna mellan Sinai och Bosnien, det blev ca 140 sid med text och bild om 70M.

31.01 | 09:00

Jag var på uppdrag dec 83 och det var ett fältsjukhus som var belägrat i södra Libanon. Var du där?? försökt förtränga vad vi såg o gjorde men söker nu mera inf